Skip to main content

Quiz : Reading Comprehension

Directions (Q.1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them.

Monday’s attack on the Afghan Parliament building demonstrated the Taliban’s unshaken capability to strike at even the most fortified of complexes in Kabul. This fits into its strategy of staging high-profile assaults aimed at gaining asymmetric superiority in the Afghan war. In the past they had attacked the Presidential Palace, the U.S. and Indian embassies and the Intercontinental Hotel in Kabul. The Parliament attack coincided with a vote in the House to endorse a new Defence Minister. The Taliban have been on the offensive since most of the foreign troops, some 14,000 of them from 40 countries at the peak of war, withdrew late last year. The Taliban’s actions have often been exposing the vulnerabilities of Afghanistan’s fledgling army. If the Taliban are allowed to return to power, it would be catastrophic for the Afghan people, particularly for millions of its women who were deprived of even basic human rights under its erstwhile regime. Given the tribal politics and lawlessness in Afghanistan’s rural areas, and the Taliban’s geopolitical relevance in the extremely complex South and Central Asian theatre, it will prove difficult for any anti-Taliban strategy to gain immediate traction. If the past 14 years of war in Afghanistan offers any definite lessons to the actors involved, it is that insurgency cannot be defeated only by military means. One of the grave mistakes the American-led troops committed was their excessive emphasis on a military solution, while reconstruction and creation of infrastructure, and building of institutions, were pushed to the back seat.
President Ashraf Ghani, who took power in September 2014, had promised to fix the vital issues. But his performance has not been impressive either. That Afghanistan, which has been at war for years, does not have a Defence Minister for the last nine months, itself speaks volumes about the state of its political affairs. What Afghanistan needs is a multi-pronged strategy, supported by the international community, focussing on nation-building and security challenges as well as regional diplomacy. First, the government has to establish itself as a credible, service-delivering and security-providing institution to gain the trust of its people. It should focus on taking the social ground away from the Taliban, at the same time bolstering its own security resources. The international community has an obligation to help this strategy, both economically and diplomatically. It is worth noting that after the Soviets retreated from Afghanistan in 1989, it took just three years for the Mohammad Najibullah regime to fall, plunging the country into a deadly civil war from which the Taliban rose to power. It is the responsibility of both Kabul and its backers abroad to make sure history doesn’t repeat here.

Q1) Suggest an appropriate title for the passage.
a) World’s anti taiban strategy
b) The Taliban Challenge
c) Democratic Failure in Afganistan
d) Rise of Taliban
e) Attack on Afghan Parliament

Q2) Which of the following is true according to passage?

A) It is very difficult for any anti-taliban strategy to gain traction in Afghanistan’s rural areas
B) Ashraf Ghani ,the Prime Minister of Afghanistan, rose to power in 2014
C) Afghanistan does not have a Defence Minister for last nine months

a) All of them
b) A and B 
c) B and C
d) C and A
e) None of them

Q3) Which of the following is not true according to passage?

A) Taliban’s attack on Afghan parliament coincided with the oath ceremony of the new Defence Minister
B) One of the grave mistakes the American-led troops committed was their excessive emphasis on a diplomatic solutions
C) Mohammad Najibullah regime fall, three years after Americans withdrew there troops  from Afghanistan in 1989

a) All of the above
b) A and B
c) B and C
d) C and A
e) None of them is true

Q4) Which of the following has been attacked by Taliban?
a) Afghan Parliament building
b) Defence Headquarters
c) Russian Embassy
d) Kabul Serena Hotel
e) Kabul Municipality

Q5) What does this phrase means “If the past 14 years of war in Afghanistan offers any definite lessons to the actors involved, it is that insurgency cannot be defeated only by military means.”
a) Afghanistan’s Insurgency can only be defeated by Diplomatic means
b) In past there has been excessive emphasis on military solutions
c) Reconstruction and recreation of Afghanistan is  not necessary
d) It is difficult for Taliban’s army to gain traction in Afghanistan
e) Democratic government in Afghanistan needs only military aid from Foreign Governments

Q6) Which of the following is the synonym of the word "fledgling"?
a) Professional
b) Soldier 
c) Tenderfoot
d) Skillful
e) Qualified

Q7) Which of the following is the synonym of the word "pronged"?
a) dull
b) Blunt 
c) insensitive
d) Divaricated 
e) Polite 

Q8) Which of the following is the synonym of the word "insurgency"?
a) compliance
b) calm
c) submission
d) consent
e) Rebellion

Q9) Which of the following is the antonym of the word "fortified"?
a) Unguarded
b) Secure
c) Faithful
d) Armed
e) Garrisoned

Q10) Which of the following is the antonym of the word "bolstering"?
a) cushion
b) Halt
c) fasten
d) uphold
e) strap


Answers for the above questions are as follows

1) b
2) d
3) a
4) a
5) b
6) c
7) d
8) e
9) a
10) b


Comments

Popular posts from this blog

Spotting Error Quiz IV - With Explanation For SSC Exam 2015

  Hello Readers, As you know that Spotting Error types question is an important part of competitive examinations and seldom any book provide you the detailed solution. So we have decided to provide you the previous year questions of  spotting error along with the Explanation . If you like it let us know, you can also ask for detailed solutions of questions that are bothering you. 1.     I found (a)/ the two first chapters of the book (b)/ particularly interesting. (c)/ No error (d) Answer    (b) Explanation : It should be   ‘the first two chapters’ . 2.     Bacon, the father of the English easy (a) / had a thirst (b) / of knowledge (c) / No error (d) Answer    (a) Explanation : The English means the citizen of England.   Article is not used before language

English Error Spotting - Previous Year Questions of SSC CGL

Competition Zenith brings you a post on Error Spotting to boost your English for competitive exams. We are providing you the specifically chosen questions from previous year papers of SSC CGL with the best possible explanation in simplest of the language. Below are some questions with explanation: Questions 1. Have trust on(a)/God and everything(b) /will be right.(c) /(d) No error 2. The cattles (a) /are grazing (b) /in the fields.(c) /(d) No error 3. He is one of (a)/ the best novelists (b) /that has ever lived. Do you agree? (c)/no error (d) 4. On a rainy day (a) /I enjoy to watch TV (b) / with a hot cup of tea.(c ) /no error(d) 5. No sooner did (a)/I reach (b)/ Patna railway station than the train departed(c)/no error (d) 6. There is no agreement (a) / between you and I (b) /so we are free to go our way(c) /no error (d) 7. A variety of books (a) / is available in the market (b) / to help the students qualify the competitive examinations.(c) /no error 8.

Easy way to understand Direct and Indirect speech rules

Introduction. There two ways to convey a message of a person, or the words spoken by a person to other person. 1.       Direct speech 2.       Indirect speech Suppose your friend whose name is Vipul tells you in College , “I will give you a pen”. You come to home and you want to tell your brother what your friend told you. There are two ways to tell him. Direct speech:   Vipul said, “I will give you a pen”. Indirect Speech:  Vipul said that he would give me a pen. In direct speech   the original words of person are narrated (no change is made) and are enclosed in quotation mark. While in indirect speech some changes are made in original words of the person because these words have been spoken in past so the tense will change accordingly and pronoun may also be changed accordingly. In indirect speech  the statement of the person is not enclosed in quotation marks, the word “ that ” may be used before the statement to show that it is indirect sp