Skip to main content

Quiz : Reading Comprehension

Directions (Q.1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them.

In the pecking order, Rajya Sabha TV nowhere figures in the TRP ratings. But if sobriety, objectivity and fairness count, sans the hyperventilation that passes for news these days, perhaps RSTV would be a shoo-in for the top slot. In many ways, the channel reflects the House of Elders. The detailed discussions on government policies, besides the telecast of Rajya Sabha proceedings on prime time, are its trademark. Yet, at one stroke the short-lived Twitter furore that ensued over its inadequate coverage of the celebration of International Yoga Day led by Prime Minister Narendra Modi, managed not only to stoke pent-up communal feelings and ideological hatred against the Congress-appointed Vice-President Hamid Ansari who happens to be a Muslim, but also the channel he heads. The attack was on both. Fortunately, and this can happen only on Twitter, corrective measures soon followed and the Vice-President received overwhelming support. This, as the BJP sought to play down tweets from its national vice-president as unfortunate. The channel was dubbed leftist as opposed to, one presumes, right-wing channels. Both entertainment and news channels were asked by the government to make the International Yoga Day a success in terms of coverage, and they duly complied. Rajya Sabha TV exercised its choice to buck the trend and refrained from going overboard. Having said that, it would not be entirely correct to blame the BJP for criticising RSTV. The channel has received its share of brickbats from the Congress-led UPA as well. At the height of the 2G scam and the furore over crony capitalism that plagued the UPA, RSTV kept its head and went about conducting discussions, inviting members of the ruling party as also those from the Opposition BJP.

As the framers of the Constitution envisaged the separation of powers among the Executive, the Legislature and the Judiciary, the channels run by Parliament are accountable to Parliament and its members, not to the government of the day. Neither are they its mouthpieces. Yet, from time to time organs of the government encroach on one another’s domain. So it is here; the government thinks the channel must function as its mouthpiece. RSTV was in the news when allegations of overspending were hurled at it. A section of the media alleged that Rs.1,700 crore was spent on it in a period of four years, prompting some members to contemplate a privilege motion against the media outlets concerned. Finally, if the channel is criticised by the party in power, it can mean only one thing: the channel is not under its control. And it is the taxpayer’s money well-spent.

Q.1) Suggest an appropriate title for the above passage.
a) Not a mouthpiece
b) Charges against RSTV
c) Parliamentarian’s media
d) News coverage on RSTV
e) Overboard Coverage Trend

Q.2) Which of the following is true according to the passage?
A) According to twitter furore , RSTV had inadequate coverage of International Yoga day
B) Only news channels were asked to make International Yoga Day a success in terms of coverage by Government
C) The constitution of India directs that channels run by Parliament are accountable to Parliament and its member, not to the party in power.
a) Only B
b) Only C
c) Only A
d) A and C
e) A, B and C

Q.3) Which of the following is not true according to the passage?
A) RSTV is headed by Vice-President of India, Hamid Ansari
B) RSTV was criticised by UPA Government for its coverage of 2G scam and the furore over crony capitalism that plagued UPA Governance
C)  RSTV acts as a mouthpiece for the Party in power.
a) A and B
b) B and C
c) Only A
d) Only B 
e) Only C

Q.4) What does the following phrase means "Rajya Sabha TV exercised its choice to buck the trend and refrained from going overboard"?
a) Rajya Sabha TV has following the trend to gain TRP
b) Rajya Sabha TV has gone overboard with its coverage on International yoga day
c) Rajya Sabha TV didn’t cover International yoga day because it is headed by a muslim
d) Rajya Sabha TV didn’t have an extravagant coverage like other commercial news channels
e) Rajya Sabha TV has always been a shoo-in for the TRP rating.

Q.5) RSTV has been criticized by BJP Government for which of the following reason?
a) Headed by UPA appointed Vice-president , Hamid Ansari
b) Coverage of 2G scam
c) Inadequate coverage of International Yoga Day
d) Its low TRP ratings
e) Rs 1700 crore were spend on it in period of four years

Q.6) Which of the following is the synonym of the word "stoke"?
a) Fodder
b) Fuel
c) Ash
d) Slack
e) Inactive 

Q.7) Which of the following is the synonym of the word "envisaged"?
a) Anticipate 
b) Exterior 
c) Periphery
d) Target 
e) Center 

Q.8) Which of the following is the synonym of the word "furore"?
a) Order
b) Harmony
c) Agitation
d) Reserved 
e) Lunacy

Q.9) Which of the following is the antonym of the word "sobriety"?
a) Temperateness
b) Moderation
c) Soberness
d) Indulgence
e) Quit 

Q.10) Which of the following is the antonym of the word "brickbats"?
a) Approval
b) Criticism
c) Objection
d) Dislike
e) advise

Answers for the above questions are as follows

1)  a
2)  b
3)  e
4)  d
5)  c
6)  b
7)  a
8)  c
9)  d
10) a


Comments

Popular posts from this blog

Spotting Error Quiz IV - With Explanation For SSC Exam 2015

  Hello Readers, As you know that Spotting Error types question is an important part of competitive examinations and seldom any book provide you the detailed solution. So we have decided to provide you the previous year questions of  spotting error along with the Explanation . If you like it let us know, you can also ask for detailed solutions of questions that are bothering you. 1.     I found (a)/ the two first chapters of the book (b)/ particularly interesting. (c)/ No error (d) Answer    (b) Explanation : It should be   ‘the first two chapters’ . 2.     Bacon, the father of the English easy (a) / had a thirst (b) / of knowledge (c) / No error (d) Answer    (a) Explanation : The English means the citizen of England.   Article is not used before language

English Error Spotting - Previous Year Questions of SSC CGL

Competition Zenith brings you a post on Error Spotting to boost your English for competitive exams. We are providing you the specifically chosen questions from previous year papers of SSC CGL with the best possible explanation in simplest of the language. Below are some questions with explanation: Questions 1. Have trust on(a)/God and everything(b) /will be right.(c) /(d) No error 2. The cattles (a) /are grazing (b) /in the fields.(c) /(d) No error 3. He is one of (a)/ the best novelists (b) /that has ever lived. Do you agree? (c)/no error (d) 4. On a rainy day (a) /I enjoy to watch TV (b) / with a hot cup of tea.(c ) /no error(d) 5. No sooner did (a)/I reach (b)/ Patna railway station than the train departed(c)/no error (d) 6. There is no agreement (a) / between you and I (b) /so we are free to go our way(c) /no error (d) 7. A variety of books (a) / is available in the market (b) / to help the students qualify the competitive examinations.(c) /no error 8.

Easy way to understand Direct and Indirect speech rules

Introduction. There two ways to convey a message of a person, or the words spoken by a person to other person. 1.       Direct speech 2.       Indirect speech Suppose your friend whose name is Vipul tells you in College , “I will give you a pen”. You come to home and you want to tell your brother what your friend told you. There are two ways to tell him. Direct speech:   Vipul said, “I will give you a pen”. Indirect Speech:  Vipul said that he would give me a pen. In direct speech   the original words of person are narrated (no change is made) and are enclosed in quotation mark. While in indirect speech some changes are made in original words of the person because these words have been spoken in past so the tense will change accordingly and pronoun may also be changed accordingly. In indirect speech  the statement of the person is not enclosed in quotation marks, the word “ that ” may be used before the statement to show that it is indirect sp